Bouwkundig Bureau Cladder

  • Home
  • Bouwkundig werk
    • Nieuwbouw
    • Almere Oosterwold
    • Energie-advies en verbouwingen
  • Ecologisch bouwen
  • Nul-op-de-meter
  • Projecten
    • Nieuwbouw
    • Verbouwing
    • Tonzon vloerisolatie
    • Stallenbouw
  • Links
  • Voorwaarden
  • Contact

19 mei 2016 By guuscladder

Het kiezen van isolatiemateriaal

Een klein beetje isoleren vertraagt alleen maar het warmteverlies, dat biedt op de lange duur geen uitweg. We moeten naar energie-neutrale gebouwen, als we een oplossing zoeken voor echte energiebesparing.

Bij nieuwbouw is het niet zo moeilijk om de isolatie en de ventilatie op orde te krijgen en energie-neutrale woningen te realiseren. Bestaande woningen zijn veel moeilijker te isoleren zonder nieuwe problemen te veroorzaken.

Het isoleren van een huis kan niet zonder aandacht voor de ventilatie

Ventilatie

De ventilatiemethode van oude woningen is gebaseerd op een heel andere gebruikswijze dan vandaag de dag gebruikelijk is, dat levert vochtproblemen op die door isolatie nog groter kunnen worden.

In de eerste helft van de vorige eeuw werden de huizen elke dag gelucht door ‘s morgens de ramen open te zetten. In het voorjaar werd het overtollige vocht van de winter uit de woningen weg geventileerd door langdurig de ramen open te laten. Dat kan nu niet meer want we zijn met z’n allen de hele dag naar ons werk en open ramen zijn inbraakgevoelig. Te veel vocht in huis levert schimmels en huismijt op en dat is slecht voor je gezondheid, maar vocht in de muren zorgt ook voor aantasting van houten constructiedelen. Ventileren moet dus.

Bestaande woningen

Bij bestaande woningen is het inpassen van isolatie en ventilatie altijd lastig.

Je krijgt het beste resultaat door de isolatie rondom aan de buitenkant van het huis aan te brengen. De hele constructie wordt dan ingepakt, er ontstaan dan geen koudebruggen en geen plaatselijk condens. Helaas dat kan meestal niet, veel gevels staan aan de straat en of ze zijn ‘beschermd stadsgezicht’ of onderdeel van een monument. Buiten isoleren is ook duurder doordat er dan ook een nieuwe afwerking nodig is.

Een dak kan wel gemakkelijk aan de buitenkant geïsoleerd worden, maar wel onder de pannen of de dakbedekking. Een paar centimeter omhoog is meestal geen probleem. Let wel op de ruimte in de goten.

Isolatie kan onder een vloer aangebracht worden als er een kruipruimte aanwezig is.

Bij huizen die een spouwmuur hebben kan de spouw natuurlijk gevuld worden, dat levert echter een beperkte isolatiewaarde op want de spouw is maar een paar centimeter breed en die spouw verliest een deel van zijn oorspronkelijke functie, namelijk vochtafvoer.

Aan de binnenkant isoleren kost ruimte, al gauw 15 centimeter, en kan vochtproblemen opleveren bij de aansluiting met muren en plafonds.

Onder een vloer isoleren kan als er maar een kruipruimte is, doe dan meteen iets aan het vocht uit de bodem. Maatwerk is noodzakelijk.

TONZON onder houten vloer
TONZON onder houten vloer

Kiezen van een isolatiemateriaal

Het kiezen van een specifiek isolatiemateriaal valt niet mee, er zijn veel verschillende materialen met verschillende kwaliteiten, ik verdeel ze zo:

  • Reguliere isolatiematerialen

bijvoorbeeld: glaswol, steenwol, piepschuim (EPS) pur, pir of resolschuim

  • Biologische isolatiematerialen

bijvoorbeeld: vlaswol, houtwol, cellulose, schapenwol, of Biofoam

  • Thechnische isolatiematerialen

bijvoorbeeld: thermoskussens, reflectiedekens,  reflectiefolie voor glas of aerogel

De eerste twee groepen werken op basis van stilstaande lucht, de derde groep werkt op basis van reflectie van warmtestraling in combinatie met stilstaande lucht, daardoor heeft het veel minder materiaal nodig.

Voor het kiezen van een isolatiemateriaal tellen veel factoren mee oa.:

  • isolatiewaarde
  • geluidsisolatie
  • zonnewarmte in de zomer
  • vochtgevoeligheid
  • ruimtegebruik
  • verwerkinggemak
  • milieubelasting

Producten van olie of mineralen zijn op den duur meer milieubelastend dan nagroeibare grondstoffen, zolang het transport niet de bepalende factor wordt.

De isolatiewaarde van HR++ beglazing komt overeen met 3 cm glaswol een groot deel van de uitdaging zit dus nog in het verbeteren van het glas. Met noord-zuid oriëntatie en of beperking glasoppervlak is nog iets te winnen, dikke gordijnen of (geïsoleerde) luiken kunnen ‘s avonds en ‘s nachts helpen de warmte binnen te houden, overdag kost het glas gewoon warmte. Glas levert natuurlijk wel licht op en natuurlijk ook zonnewarmte.

Wilt u meer weten over over de mogelijkheden voor het isoleren van uw huis klik dan hier

Categorie: Verbouwingen

19 mei 2016 By guuscladder

Nul-op-de-meter renovatie in uitvoering

Stationsstraat 49 Zaandam
Stationsstraat  ,   foto: Marcel Pas

Een 125 jaar oude woning in Zaandam wordt verbouwd naar het niveau nul-op-de-meter. De oude fundering van houten palen is helemaal rot. De nieuwe fundering bestaat uit 20 nieuwe palen van ongeveer 19 meter lang, deze palen zijn allen voorzien van warmtewisselaars. Daar komt een warmtepomp, een nieuwe serre, zonnepanelen en goede isolatie. De hele verbouwing gebeurt in fase’s zodat het plan financieel behapbaar blijft. (link)

Isobooster achter voorzetwand
Isobooster achter voorzetwand

In dit plan hebben we gekozen voor een goede isolatie gebaseerd op reflectie van warmtestraling en isolatie van convectie. Drievoudig glas in de straatgevel en een serre aan de tuingevel op de beganegrond en de 1e verdieping. Koudebruggen worden voorkomen. We maken gebruik van decentrale ventilatie met warmtewisselaars, zodat we minimaal warmte verliezen door ventilatie.

De bodemwarmte uit de betonnen palen is de bron voor een warmtepomp (wp) en zonnepanelen leveren de benodigde stroom voor de wp . Als de zon schijnt kan de wp draaien op zonnestroom, de geproduceerde warmte die dan niet direct nodig is kan opgeslagen worden in een boiler en ’s avonds gebruikt worden. De wp levert ook warm tapwater en warmwater voor de wasmachine en vaatwasser. De wasmachine en vaatwasser draaien op een timer zodat ze kunnen draaien als de zon schijnt. In de badkamer wordt een speciale UPFALL douche geplaatst, daarmee wordt enorm veel water bespaart terwijl er toch gedoucht kan worden onder een regendouche. Alle verlichting wordt vervangen door LED verlichting. Voor het koken is een inductiekookplaat in de keuken geplaatst. Domotica zorgt er voor dat apparaten die niet gebruikt worden ook echt uit gaan. De benodigde verbruikstroom wordt geleverd door zonnepanelen, op termijn worden accu’s geplaatst zodat ’s avonds de zelf geproduceerde stroom verbruikt kan worden.

tuinkamer
tuinkamer

Alle techniek kan kapot en dat gebeurt natuurlijk op het meest ongelegen moment, daarom hebben we voor de zekerheid een houtkachel ingebouwd. Minimaal één kamer kan altijd verwarmd worden. Als de buitentemperatuur daalt tot onder de berekende minimum temperatuur kan de houtkachel de warmtepomp ondersteunen.

tuingevel na voltooing 1e fase
tuingevel na voltooing 1e fase

Wil je terug naar de homepage klik dan hier

Categorie: Verbouwingen

14 december 2015 By guuscladder

Vocht en schimmel in huis

Ik hoor steeds vaker dat mensen last hebben van vocht en schimmel in huis. Het gaat dan vaak om oudere woningen meestal gedeeltelijk geïsoleerd. Ik zie dan vaak dat het enkelglas vervangen is door dubbelglas, meestal zijn er ook ventilatieroosters aangebracht maar zeker niet altijd. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

In een oude woning met enkelglas ontstaat condens op het glas zodra er een vochtproductie voordoet. Die condens is dan zichtbaar en u kan dan ingrijpen (extra ventileren). Zodra het enkelglas vervangen wordt door dubbelglas én verder wordt er niets gedaan, zal datzelfde vocht condenseren op het eerstvolgende koude vlak. Vaak condenseert dat vocht dus tegen de gevel of tegen de (beganegrond)vloer. Nu wordt het vocht niet zichtbaar want het trekt gewoon in het steen of in het hout. De bewoner heeft nu geen reden om extra te ventileren want hij ziet het vocht niet.

huiszwam op een houten balk
huiszwam op een houten balk

Wat gebeurt er als we niets doen? Het vocht in de muur en vloer wordt meer en meer want er wordt te weinig geventileerd. Daar ontstaat dus een voedingsbodem voor schimmel en huismijt (in vloerbedekking of in vloerkleden). Als de vloer niet geïsoleerd wordt, blijft dat een koud vlak, wordt vochtig en wordt nog kouder (en u heeft koude voeten). In een koude omgeving kan vocht beperkt verdampen en is dus niet geheel weg te ventileren.

Indien de vloer wel goed geïsoleerd wordt, stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer, hij wordt dus ook droger en daardoor verdwijnt de voedingsbodem voor schimmels en huisstofmijt. Dit kan voorkomen bij houten-, maar ook bij steenachtige vloeren. Ventilatie blijft noodzakelijk want het leefvocht moet wel afgevoerd worden. Voor de gevels geldt globaal hetzelfde verhaal (alleen huisstofmijt voelt zich niet thuis in stukwerk).

De praktijk is echter, zeker bij huurders (want zij kunnen niet zelf gaan isoleren) dat bewoners in een koude kamer eerder tapijt en of kleden op de vloer leggen tegen de kou. Zij spannen dus het paard achter de wagen en geven daarmee huisstofmijt extra kans om te groeien….

Schimmels en huisstofmijt zijn belangrijke veroorzakers van allergieën, COPD en astma en dat kan vervolgens leiden tot longkanker. Het is dus belangrijk bestaande gebouwen goed te na-isoleren en te ventileren met verstand van zaken, want daardoor worden huizen gezonder voor haar inwoners en dat scheelt in de zorgkosten van ons allen.

Bouwkundig is het isoleren van bestaande houten vloeren ook een verbetering, want het hout droogt en houtrot heeft geen kans meer, dus deze vloeren blijven vitaal en gezond.

Alleen ventileren is niet genoeg tegen schimmel en huisstofmijt, maar de beganegrondvloer isoleren in combinatie met gevelisolatie én ventilatie helpt wel. Met als bonus een gezondere leefomgeving meer comfort (warme voeten) en minder stookkosten voor dat huis.

Wil je meer weten over isolatiemogelijkheden en energiehuishouding klik dan hier

Categorie: Bouwkundige problemen in huis

Guus Cladder

Guus Cladder 300 Bouwkundige &
Energieadviseur

Recente berichten

  • Het kiezen van isolatiemateriaal
  • Nul-op-de-meter renovatie in uitvoering
  • Vocht en schimmel in huis

Categorieën

  • Bouwkundige problemen in huis
  • Verbouwingen

BOUWKUNDIG BUREAU CLADDER

Achter Clarenburg 2
3511 JJ Utrecht

Guus Cladder
06-18157071
guus@bouwkundigbureaucladder.nl

IBAN: NL40 INGB 0009 519 638
KVK: 302 3348 04
BTW: NL001489231B66

Verbouwing rijksmonument

steiger Achter Clarenburg 2 300

Recente berichten

  • Het kiezen van isolatiemateriaal
  • Nul-op-de-meter renovatie in uitvoering
  • Vocht en schimmel in huis

Copyright © 2025 · Bouwkundig Bureau Cladder